top of page

O koloidih govorimo, kadar gre za eno snov, ki je razpršena v drugi snovi, v tem primeru gre za bioaktivne srebrove ione (Ag+) v terapevtskih koncentracijah 5 – 30 ppm (parts per million/ delcem va milion), razpršenih v prečiščeni vodi (Aqua purificata). Za učinek je pomembna tudi velikost srebrovih delcev, ki mora biti čim manjša (manj od 0,1 x 10-6 m), da delci lahko prehajajo skozi membrane v celicah. Koloidno srebro deluje na bakterije in glivice tako, da zaduši njihovo celično dihanje. Koloidno srebro je bilo v široki uporabi pred odkritjem antibiotikov, nato pa je prešlo v pozabo zaradi za tiste čase predrage in preveč zapletene tehnologije izdelave. 

Koloidno srebro je učinkovito proti več kot 600 različnim škodljivim mikroorganizmom, s pozitivno platjo, da nima stranskih učinkov, kot jih imajo antibiotiki (porušenje črevesne flore, alergijske reakcije). Pri živalih ga lahko uporabljamo v obliki pršila (poškropimo po ranah, področjih, kjer se najajajo glivice, po razdraženi koži), kapljic (pri vnetju oči, ušes) ali pa ga damo živali, da ga zaužije(vnetja ustne votline, prebavne motnje). Uporablja se lahko pri vseh živalih, v dozah primernih glede na težo živali.

Pri oralni aplikaciji damo koloidno srebro živali v posodo za vodo (čisti koloid, brez vode iz pipe). Običajno ga živali rade pijejo, saj ima nekoliko mineralen okus (takšna aplikacija je priporočljiva predvsem za prostoživeče mačke, pri katerih je aplikacija z brizgalko problematična). Psom in mačkam, ki živijo v stanovanju najlažje kontroliramo dnevno dozo, zato jih dajemo srebrov koloid s pomočjo plastične brizge direktno v gobček. 

Koloidno srebro je zelo učinkovito, kadar pes ali maček po nesreči zaužije kaj takega, po čemer mu je slabo, bruha in ima drisko. Zato se zelo dobro obnese pri prostoživečih mačkah, ki se delno prehranjujejo s plenom, ki ga ulovijo. Iz izkušenj vemo, da pri takšnih mačkah večkrat pride do težav s prebavo, ki jih s pomočjo koloidnega srebra uspešno rešimo. Pozitivna plat koloidnega srebra je tudi ta, da v nasprotju z antibiotiki ne uničuje črevesne flore.

Ponavljajoča se očesna in ušesna vnetja prav tako zdravimo s koloidnim srebrom. Redna uporaba kapljic ali spreja zmanjša število vnetij predvsem pri pasmah s ponavljajočimi se tovrstnimi težavami.

Koloidno srebro je uspešno tudi za zdravljenje zlatih ribic z vnetim plavalnim mehurjem, kar se odraža v tem, da je ribica v akvariju obrnjena na hrbet. S kopelmi v srebrovem koloidu lahko takšno ribo pozdravimo.

Možnosti za uporabo koloidnega srebra je še mnogo, zato nas z vprašanji o njegovi uporabi lahko tudi kontaktirate in pomagali vam bomo.

Uporaba

bottom of page